BART MEIJER VAN PUTTEN
MEDISCH NIEUWS

14 juni 2007, 420 woorden:
Voorzichtig met erytropoŽtine bij kanker

KankerpatiŽnten die door chemotherapie bloedarmoede krijgen, moeten daartegen niet teveel erytropoŽtine krijgen toegediend. Anders kunnen ze de kanker versneld terugkrijgen. Dat is een waarschuwing van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) in The New England Journal of Medicine van gisteren.

In de afgelopen paar jaar zijn er meerdere onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat erytropoŽtine de overlevingskansen bij kankerpatiŽnten vermindert. Iedereen had tot dan toe gedacht dat met het bestrijden van de bloedarmoede ook de genezingskansen van de patiŽnten juist groter zouden worden.

Er is een speciale FDA-adviescommissie ingesteld voor de risico's van erytropoŽtine bij kankerpatiŽnten. Nu komt deze commissie met een gewogen advies. Een deel van de FDA-adviseurs zou kankerpatiŽnten liefst helemaal geen erytropoŽtine meer geven. Anderen vinden dat te ver gaan, al manen ook zij tot voorzichtigheid: dokters moeten net zoveel erytropoŽtine geven als nodig is om bloedtransfusies te voorkomen, niet meer.

ErytropoŽtine is bij sportliefhebbers waarschijnlijk beter bekend als EPO, de bloeddoping die wielrenners gebruiken om de aanmaak van rode bloedcellen te stimuleren. Het hormoon wordt onder normale omstandigheden gefabriceerd door de nier. Daarom lijden patiŽnten met chronische nierziekte vaak aan bloedarmoede. In 1988 is erytropoŽtine voor nierpatiŽnten goedgekeurd en in 1993 ook voor kankerpatiŽnten, maar alleen bij bloedarmoede door chemotherapie. Het mag niet gebruikt worden om de vermoeidheid of uitputting van kankerpatiŽnten te verhelpen of om de kwaliteit van hun bestaan te verbeteren.

Internist-oncoloog prof.dr. Hans Nortier van het Universitair Medisch Centrum Leiden vertelt hoe belangrijk erytropoŽtine is voor kankerpatiŽnten bij wie rode bloedcellen verdwijnen door chemotherapie. 'Je ziet ze opknappen', verzucht hij, 'Het alternatief voor een wekelijks prikje erytropoŽtine is een zich steeds herhalende cyclus van een dalend aantal rode bloedcellen, dan een transfusie en dan weer bloedarmoede.'

Bij een recent onderzoek van het VUmc in Amsterdam waaraan ruim 300 patiŽnten met kanker deelnamen, bleken er met erytropoŽtine eenderde minder bloedtransfusies nodig. De patiŽnten voelden zich ook beter. Bij die studie was er geen enkele aanwijzing voor een versneld opflakkeren van de kanker door erytropoŽtine.

Volgens Nortier komen de kleinere overlevingskansen bij een deel van de onderzoeken doordat sommige artsen erytropoŽtine veel te hoog doseren. Hijzelf kijkt heel nauwlettend of de hemoglobineconcentratie, de rode zuurstofbindende kleurstof in de rode bloedcellen, niet te hoog wordt. Hij geeft pas erytropoŽtine als het hemoglobine gedaald is onder 6, maximaal 6,5 mmol per liter, afhankelijk van de vermoeidheidsklachten van de patiŽnt (normaal minimaal 7,5 mmol/lt bij de vrouw en 8 mmol/lt bij de man). ErytropoŽtine wordt in de Verenigde Staten overigens meer voorgeschreven dan in Nederland en de rest van Europa.

Bronnen:

Dit artikel mag worden gedownload, gelezen en gekopieerd maar allťťn voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Copyright Bart Meijer van Putten. Voor meer informatie: info@bartmeijervanputten.nl.