BART MEIJER VAN PUTTEN
MEDISCH NIEUWS

Maart 2005, Gezondgids Consumentenbond, 660 woorden:
‘Slome blaas’ vaak oorzaak plasklachten

Plasklachten zijn dan wel niet levensbedreigend, ze zijn wel heel hinderlijk voor het dagelijkse functioneren. Dr. Mark Spigt van het onderzoeksinstituut voor huisartsgeneeskunde van de universiteit van Maastricht reageert op vragen van lezers over deze kwaal.

“Waar zou ik ergens kunnen plassen?” vraagt een van de lezers zich constant af. “Het kraantje-lek-syndroom”, noemt een ander het. Dit “syndroom” komt veel voor. Zo'n kwart van de mannen boven de vijftig jaar heeft last van een zwakke straal, kan niet volledig uitplassen en moet overdag én 's nachts vaak naar de wc. En met de leeftijd neemt dit aantal nog verder toe.

Plasklachten bij mannen hebben meestal niets te maken met prostaatvergroting, zoals velen denken, en al helemaal niets met prostaatkanker. Veel ouderen met plasklachten (ook vrouwen) hebben vermoedelijk gewoon een “slome blaas”, verzwakt door ouderdom. Dat resulteert in “emmeren boven de wc”, zoals iemand het noemt. “Dan denk je dat je uitgeplast bent, komt er nog een druppel”, aldus de lezers. Vandaar dat het soms lijkt of oudere heren nooit meer terugkomen van het toilet. Daarnaast zijn er ook mannen die juist last hebben van een overprikkelde blaas. Die halen ternauwernood de wc en moeten steeds kleine beetjes plassen.

Veel lezers klagen over vaak plassen 's nachts. Dat komt doordat de blaas met het klimmen der jaren minder elastisch wordt. De blaasinhoud neemt daardoor af. Een oudere moet dus twee keer naar de wc als een jongere één keer gaat. Daarbij komt dat veel ouderen een slechter functionerend hart hebben, waardoor zich overdag vocht ophoopt. Dat komt 's nachts terug naar het bloed en uiteindelijk in de blaas.

Plasklachten horen dus bij de oude dag maar uit onderzoek in Maastricht is gebleken dat het kan helpen om verspreid over de dag extra water te drinken. Als de blaas verzwakt is, moet je hem trainen!

"Ik drink niet te veel voor een rondje golf", schrijft een lezer. Minder drinken ter voorkoming van plasproblemen is begrijpelijk maar het zal uiteindelijk leiden tot een verdere verzwakking van de blaas. Het kan zelfs een acute urineretentie veroorzaken (plotseling helemaal niet meer kunt plassen). Genoeg - en liefst zelfs veel - drinken is essentieel.

“Ik heb bij het plassen soms het gevoel dat er gloeiend lood door de penis gaat”, schrijft een lezer. Dat duidt op een blaasontsteking! Die komen bij plasproblemen vaker voor doordat er urine in de blaas achterblijft en dat is een broeinest voor bacteriën. Bij een blaasontsteking zijn antibiotica nodig; raadpleeg dus uw huisarts.

Medicijnen

De medicijnen tegen plasklachten vinden veel lezers niet goed werken. Iemand vertwijfeld over Omnic (tamsulosine): “Ik weet nog steeds niet zeker of het echt helpt!”. Omnic is een alfa-blokker die het gladde spierweefsel rond de urineleider ontspant en tegelijk zorgt voor een betere doorbloeding van de blaasspier. Het zou bij een zwakke blaas echt wel moeten helpen, zeker in combinatie met extra vocht overdag. Anderen slikken Urispas (flavoxaat), Detrusitol (tolterodine) of Vesicare (solifenacine). Die verlagen allemaal de contractiekracht van glad spierweefsel, ook van de blaas. Ze werken alleen bij een overprikkelde blaas (dus bij steeds een beetje plassen) en juist niet bij een verzwakte blaas.

“Zijn er homeopathische middelen voor plasproblemen?” Nogal wat lezers vragen naar alternatieve vormen van therapie. Voor zaagpalm (Serenoa repens, Serenoa serrulata of Sabal serrulata) en Afrikaanse prunus (pygeum africanum) zijn er aanwijzingen dat ze een gunstig effect hebben op plasklachten bij mannen met een prostaatvergroting, maar dat betekent niet dat alle kruidenpreparaten die claimen deze stoffen te bevatten ook daadwerkelijk werken. Diezelfde kruiden zijn er ook als homeopathisch preparaat, dus sterk verdund. Of het dan nog kan werken, daar moet je in geloven.

“Mijn huisarts doet jaarlijks een PSA-test”, schrijft een lezer. De angst voor prostaatkanker maakt dat oudere mannen met plasklachten naar de huisarts gaan. Maar oudere mannen die vaak of langdurig moeten plassen, hebben geen grotere kans op prostaatkanker dan andere ouderen. Het nut van de PSA-test is dus heel twijfelachtig bij plasklachten.

Dit artikel mag worden gedownload, gelezen en gekopieerd maar alléén voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Copyright Bart Meijer van Putten. Voor meer informatie: info@bartmeijervanputten.nl.