BART MEIJER VAN PUTTEN
MEDISCH NIEUWS

18 april 1998, NRC Handelsblad, 495 woorden:
Extra foliumzuur blijft aanbevolen, nu ook voor mannen

Bekend was al dat een vrouw die rond de bevruchting foliumzuur slikt, veel minder risico loopt om een kind met een open ruggetje te krijgen en nu worden de aanwijzingen steeds sterker dat deze vitamine ook beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten. Een commentator in het New England Journal of Medicine van 9 april adviseert zelfs al om dagelijks minstens 400 microgram van deze vitamine te slikken. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor oudere vrouwen en voor mannen.

Hart- en vaatziekten aan de ene kant en foliumzuur aan de andere kant hebben met elkaar te maken vanwege de homocyste´ne-stofwisseling. In de jaren zeventig ontdekte men al dat kinderen bij wie zich vanwege een aangeboren enzymdefect homocyste´ne ophoopt, al op jeugdige leeftijd een ernstige aderverkalking vertoonden. Later bleek dat ook mensen met minder extreem verhoogde homocyste´ne-concentraties door een lichter enzymdefect beduidend meer (tot 45 procent) risico liepen om voortijdig te overlijden aan een hartinfarct. Omdat foliumzuur als cofactor essentieel is voor de omzetting van homocyste´ne in methionine waardoor de homocyste´ne-concentratie in het bloed dus vermindert, is men vervolgens gaan onderzoeken of foliumzuur wellicht bescherming biedt tegen hart- en vaatziekte. Begin dit jaar bleek bij een analyse van de gegevens uit de bekende Nurses Health Study dat onder vrouwen die meer dan 550 microgram foliumzuur per dag gebruiken, inderdaad bijna de helft minder hart- en vaatziekten voorkomen dan onder vrouwen met inname van minder dan 200 microgram (Journal of the American Medical Association 1998;279:359-64).

In het New England Journal of Medicine van 9 april is nu een ander artikel gepubliceerd, waarin Amerikaanse onderzoekers aantonen dat het slikken van extra pillen foliumzuur een probaat middel is om de homocyste´ne-concentratie in het bloed te verlagen. De onderzoekers geven toe dat dit nog steeds niet bewijst dat foliumzuur de kans op hart- en vaatziekte inderdaad vermindert - daarvoor moet een groep mensen die extra foliumzuur slikt, jarenlang worden gevolgd. Het verband tussen een tekort aan foliumzuur en hart- en vaatziekten is echter wel zeer waarschijnlijk geworden. Een aanbeveling is volgens de onderzoekers op zijn plaats om dagelijks minstens 400 microgram foliumzuur te slikken.

In het bijbehorende commentaar wordt erop gewezen dat foliumzuur ook in gewone voeding voorkomt maar dat deze natuurlijke vitamine veel minder stabiel is dan synthetisch foliumzuur. Mensen die hun foliumzuurvoorraden op natuurlijke wijze willen aanvullen, moeten er daarom rekening meehouden dat zij voor zeker 800 microgram foliumzuurrijk voedsel moeten consumeren om voldoende van deze vitamine op te nemen.

Dit artikel mag worden gedownload, gelezen en gekopieerd maar allÚÚn voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Copyright Bart Meijer van Putten. Voor meer informatie: info@bartmeijervanputten.nl.